Lankmoed in het Kort - Eufemismen

De mens zit bij momenten toch raar in elkaar: we leren onze kinderen dat ze altijd eerlijk moeten zijn, terwijl we zelf best weten dat later niemand de waarheid zal willen horen. Die waarheid is namelijk helemaal niet zo fraai, en vaak kwetsend. Je zou als vader dan ook door de grond willen zakken wanneer je zoontje van vier de klant achter je bij de bakker aanwijst en te luid zegt: “Kijk, papa, die dikke mevrouw heeft vier borsten!

Nog meer pijn doet het echter wanneer er tegen ons gelogen wordt, en dus heeft de mensensoort een aantal mechanismen bedacht om deze moeilijke evenwichtsoefening tot een goed einde te brengen.

Ironie en sarcasme zijn gekende toepassingen, en ook rond de pot draaien is al een beproefde methode gebleken. Het meeste houd ik van eufemismen; het vervangen van een woord door een minder expliciete variant ervan, omdat het door de aanhoorder eventueel als beledigend ervaren zou kunnen worden.

Mooie initiatieven, ... maar vaak slecht uitgewerkt en/of onhandig toegepast, waardoor de aanhoorder onmiddellijk en los doorheen de gebruikte truc de originele intentie ontwaart, en zich daardoor dubbel beledigd voelt! 

“Jongen, wijzen is onbeleefd!”, probeer ik dan maar opvoedend de situatie te redden. En ook nog: “Meneren kunnen ook lang haar hebben!!”  

Hij: “En vier borsten?

Schaamrood op de wangen neem ik onze zak pistoletjes, en vlucht ik de winkel uit. Morgen die nieuwe bakker wat verderop dan maar eens proberen!

Want laat ons eerlijk zijn: laat ons vooral niet te eerlijk zijn!

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.