Lankmoed in het Kort - Filosofie

Het is goed om nu en dan je geest te verruimen en je even af te zonderen van aardse perikelen.  Ik doe dat al eens graag door wat filosofen erbij te nemen.  Elke eerste zondag van de maand zonder ik me af en zolder ik me op.  Daar waar niemand me stoort, zoek ik de stilte en de duisternis op. Enkel Voltaire, Spinoza en Descartes mogen mee, om toch nog een beetje Verlichting (raakt met de vinger de neus aan) te hebben daarboven!  Flauw grapje, geef ik toe, maar de beleving is er niet minder om. 

Het is vooral wanneer je de mens achter de filosoof leert kennen, dat je ogen, je verstand en je wereld echt opengaan. Sommigen zijn bekender dan anderen, zowel wat hun werk als wat hun leven betreft: Immanuel Kant leerde zijn volk klossen, ... dat weet bijna niemand.  Zijn – minder bekende – leerling Leandros Paradontax leerde ons flossen!

Het leukste vind ik wanneer je een woord al jarenlang kent en gebruikt, en je pas veel later beseft dat het zijn betekenis ontleent aan een grote naam uit de geschiedenis.   

Platonisch, Machiavellistisch, Lankmoedig, ... zijn daar maar enkele voorbeelden van. Karl Marx kreeg een sociaaleconomisch model naar zijn gedachtengoed genoemd, en zijn tijdsgenoot Engels zelfs een eigen taal!! Wauw!

Vandaag leerde ik bovendien dat Friedrich Nietzsche naast filosoof en visionair, ook een notoir uitvinder was!

Hij ontdekte in 1866 op 22-jarige leeftijd de ‘Nietzschesmachine’ om zijn tot dan toe onuitgegeven geschriften bij elkaar te nieten!

Ongelooflijk, toch?  

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.