Lankmoed in het Kort - Jan's Choice

Het is niet altijd eenvoudig om goed te doen, om de juiste beslissing te nemen. De juiste beslissing in die zin dat, wanneer je er – op eender welk moment in de toekomst – zal op terugkijken, je nu al weet dat je op dat moment zal kunnen zeggen: “Dat was de enige, juiste beslissing!”.

Dan heb ik het nog niet over wat anderen ervan zouden vinden.  Met de mens als maat van alle dingen – ja, noem mij maar een ‘moreel relativist’ – en met ons als mens, moet je in de eerste plaats eerlijk zijn met jezelf.  Ik herinner me Kevin Bacon die in een film ooit zei dat het onvoorstelbaar (Ah, le mot juste!) is wat je kan doen als je niet naar jezelf in de spiegel moet kijken.  Dat moet ik dus wel! Morgen en elke dag daarna, ...

Dus terug naar de kern van de zaak. Goed of fout? Doen of laten? Wat moet je doen? Wat mag je niet doen? Wat moet je niet doen, en mag je dus laten? Wat mag je niet laten? Schuldig verzuim, weet je wel?

Ik hoop dat mij niet dezelfde gigantische hoeveelheid aandacht en discussie ten deel zal vallen als de bekendste moeder in de geschiedenis van de filosofie (Sophie), maar ook ik zal een keuze moeten maken, en snel!

In een lichte paniekaanval, en onder hoge tijdsdruk, vertrouw ik dan maar op de morele bescherming van een slogan!

“Beter een scheetje voor iedereen, dan buikpijn voor mij alleen!”

Doen!  En laten!

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.