Lankmoed in het Kort - Meedoen

Deelnemen is belangrijker dan winnen”, wordt algemeen aanvaard als het zogenaamde ‘Olympisch motto’.  Hoewel dit, zoals wel vaker het geval is, slechts een sloganeske weergave is van een veel genuanceerder gedachtengoed, wordt bovengenoemde spreuk toch door veel deelnemers als juist en zeer waardevol ervaren. 

En vooral door de verliezers dan. Je zal immers zelden de winnaar van de wedstrijd horen zeggen dat vooral hun deelname en niet zozeer hun resultaat hen zal bijblijven.  Of hoe geweldig ze het niet vonden dat ze er gewoon al bij mochten zijn, ...  

Olympisch verspreid en wereldwijd vinden we met z’n allen dat winnen zo belangrijk niet is. Of toch? In hoeveel huiskamers zag u al een ‘Oorkonde voor deelname’ hangen, trots prijkend boven de schouw, naast het familieportret? En zelfs dat familieportret is voor velen eigenlijk niet meer dan een verdoken trofee. 

Waarom moet onze auto anders groter en duurder zijn dan die van de (over)buren?  En onze tweede auto ook? Waarom zijn onze huizen te groot en staan ze vol met overbodige dingen? Waarom is onze vakantie te ver? En onze tweede vakantie ook? Waarom moeten onze kinderen elke dag – maar zeker op familiefeestjes – de mooiste kleren aan? Waarom zijn er tegenwoordig zoveel ‘accountmanagers’ en maar zo weinig ‘commercieel medewerkers’ meer, laat staan gewone verkopers?   

In een wereld waar winnen weggelegd is voor slechts enkelen, rest de verliezers uiteindelijk niks dan gewoon, ... mee te doen!

Of in woorden van deze tijd gezegd: "Meedoen is het nieuwe winnen"!

De anderen zijn losers!

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.