Lankmoed in het Kort - Narcolepsie

Voor buitenstaanders lijkt het een onschuldige, zelfs veeleer grappige aandoening. Narcolepsie: kort samengevat; een neurologische afwijking waarbij oncontroleerbare slaapstoornissen voorkomen.  De meest gekende vorm is het plots in slaap vallen, en even plots weer wakker worden. Wellicht omdat dat ook de meest cartooneske en markante vorm is.

Dat kan werkelijk op de meest onvoorstelbare en onverwachte momenten gebeuren, en gaat gepaard met sterke desoriëntatie en verwarring.  Soms gebeurt het zelfs in het midden van een zin!  De persoon in kwestie is aan het praten, valt plots en zomaar in slaap, wordt korte tijd later even plots weer wakker, en maakt niet zijn of haar oorspronkelijke zin af, maar wel een totaal andere benadering van landbouw, waarbij de oorspronkelijke producten plaats moesten maken voor nieuwe.  Zoals gezegd voor ‘patatten’

Ook voor omstaanders is het vaak moeilijk te begrijpen wat er op zo’n moment exact gebeurt.  Je zal maar inwoner van Brussel zijn!  Het ene moment sta je nog in het middelpunt van de belangstelling, het volgende spreekt iedereen over nieuwe aardappelen. Net zat je nog op de hak, nu plots op een tak.  En van die sprong herinner je je ook helemaal niets! 

Daarbij stilstaand ben ik toch blij dat ik zelf – voor zover ik weet althans – niet aan narcolepsie lijd.  Ik kan me immers voorstellen dat narcolepsiepatiënten – net zoals aardappelboeren en inwoners van Brussel trouwens – vaak op onbegrip stoten. Maar wellicht elk om heel verschillende redenen. 

Maar waar was ik?  Wat? Narcolepsie, zeg je? 

Tiens, ...

Nog nooit van gehoord!

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.