Lankmoed in het Kort - Politiek Correct

Ik heb – kennelijk – het racismedebat te lang aan mij laten voorbijgaan, ... en nu ben ik niet meer mee!  Ik probeerde geen aandacht te schenken aan het verschijnsel, noch aan de haat creërende hype die erachter schuilgaat. Ik probeerde humor als medicijn te gebruiken.

Maar blijkbaar is het vandaag de dag niet meer voldoende om geen racist te zijn. Nee, we moeten met z’n allen eerst het probleem creëren, dan benoemen, erkennen, dan duiden, en er dan, nog steeds met z’n allen natuurlijk, een intelligent, ruim- en weldenkend, gebalanceerd maatschappelijk debat over gaan voeren. Zoek de vout!

Blank’ mag niet meer: dat zou een zekere ‘puurheid’ impliceren, en bovendien ook nog eens impliceren dat alle andere naar huidskleur verwijzende bijvoeglijke naamwoorden diezelfde puurheid niet zouden impliceren.  Vermoeiend!

Zwart’ mag ook niet, want dat zijn ze niet echt.  ‘Ze’ mag dan eigenlijk ook niet, want dan maak je een onderscheid tussen ‘ons’ en ‘hen’.   ‘Anderskleurigen’, hoe verdienstelijk de poging ook is, doet net hetzelfde.  Maar dezelfde kleur hebben we toch ook niet? Nou ja, ‘we’ strikt genomen wel, maar ook weer niet!  Delicate materie!

Bruin’ dan? Daar is iets mee te doen! Mijn vrouw is bruiner dan ik, en is toch van dezelfde afkomst. Hoewel, dan zou ze mijn zus moeten zijn.  Die is dan weer witter dan ik, maar niet blanker.

Ik vraag me af hoe die huidskleurpuristen in godsnaam (mag dat nog?) een wit brood kunnen bestellen bij de bakker!  Of een bruin!

Of een Joods brood, ...  

Besneden! 

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.