Lankmoed in het Kort - Regie

Menselijk gedrag kan je beïnvloeden, veranderen en zelfs controleren door (kort door de bocht) aan gewenst of ongewenst gedrag respectievelijk aangename of onaangename gevolgen te koppelen.  Binnen de psychologie heet dat ‘conditioneren’.

De visuele kunsten kennen een andere vorm van gedragssturing, die men ‘regisseren’ noemt. Een extreme vorm van regie zijn marionetten.  Die doen altijd, alles exact zoals de poppenspeler het wil.

En daar wringt nu het schoentje! Mensen willen niet als poppen bespeeld worden. We hebben daartegen een ingebouwde weerstand ontwikkeld.  De illusie van geestelijke ongebondenheid en vrijheid is voor ons mensen zo essentieel als onze levensadem zelf.

Wil je dus iets van iemand gedaan krijgen, dan moet je alle vermoedens van manipulatie wegnemen!

En dus heb ik een Cambodjaans lot van tweeduizend naald- en draadsetjes ingekocht, waarvan zij denkt dat ik ze met forse winst ga doorverkopen. De knoop van mijn feloranje zomershort heb ik verwerkt in haar stoofpotje-met-champignons, en de short zelf zal ze morgenochtend terugvinden tussen haar lichtjes verkleurd, delicaat wasgoed.  Op dat moment zal ikzelf natuurlijk al vertrokken zijn naar mijn cursus ‘Esoterische vingerpuntmassages van hem voor haar’.  Althans, dat zal zij toch denken. Dan enkel nog een stroomstoring veroorzaken, de internetconnectie platleggen, en die illustratiebrochure van naaipatronen laten rondslingeren en dan zal ze zelf wel afleiden wat ze best zou doen, toch?

Ik kan natuurlijk ook gewoon vragen of ze mijn knoop wil aannaaien, maar dat is exact wat zij wil dat ik doe, en dat gun ik haar niet!  

Ik ben geen marionet! 

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.