Lankmoed in het Kort - Schone schijn

Het blijft toch een opmerkelijk fenomeen. Gans het jaar door doen we met z’n allen ons uiterste best om onze mooie dingen in, en onze minder mooie dingen uit het zicht te houden. ‘Schone schijn’ in de meest letterlijke betekenis van de woorden: we accentueren datgene waar we best trots op zijn, en schenken zo weinig mogelijk aandacht aan al het andere, in de hoop dat de buren dat ook zullen doen.  Of net niet, beter gezegd!

Een geurkaars camoufleert de imperfecties van onze huisdieren.  Make-up die van onze vrouw.  De lelijke theekopjes staan achterin de kast.

Maar één keer per jaar gebeurt er iets geks. Weg schaamte en verlegenheid, weg laatste kruimel trots! Dan halen we met z’n allen onze lelijkste rommel vanuit de donkerste spleten van onze grot, en stellen we deze tentoon in de voortuin.  Dan – houdt u vast – vragen we er zelfs geld voor! 

Wijkt, gieren en hyena’s! Hier aast de mens op afval en karkas.

Ik heb het wel ‘ns geprobeerd moet ik toegeven, ... maar ik kwam niet verder dan me afvragen hoe ’s buurvrouws voeten er moeten uitgezien hebben toen zij die schimmelnagelpen kocht (die ik voor 5 euro mag hebben). Of erger nog; hoe ’s buurvrouws voeten er nu moeten uitzien nu ze de nutteloosheid van het gebruik van de schimmelnagelpen heeft ingezien, en het opgegeven heeft.

Misschien een paar theekopjes dan, ... die heb je nooit teveel. 

En zo is de buurvrouw ook tevreden. 

Ik zet ze wel achterin de kast. 

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.