Lankmoed in het Kort - Sneukelgeheimpjes

Wie enigszins bekend is met de psychologie van de mens, zij het door studie, door observatie of ervaring, zal het ongetwijfeld met me eens zijn: we zijn allemaal hetzelfde.

De verklaring daarvoor is simpel: mensen bestaan voor 99,9% (met een foutenmarge van 0,1%) uit dezelfde moleculaire verbindingen: cellen met bepaald stammateriaal, zodanig voorgeprogrammeerd om op voorhand vastliggende structuren te gaan vormen, en vooraf bepaalde taken uit te voeren.

Wat ons dan uniek moet maken, zijn onze individuele gevoelens, onze emoties, onze voorkeuren, onze noemmaarops. Ook dat is echter een illusie: iedereen voelt en denkt hetzelfde.

Mensen worden er niet blij van als je hen hiermee confronteert.

We willen allemaal uniek zijn. Paradoxaal genoeg delen we met ons allen ook de behoefte om (net) als de anderen te zijn, om erbij te horen, en te weten dat iemand anders net hetzelfde voelt of denkt.

Gelukkig hebben we allemaal nog onze kleine ‘sneukelgeheimpjes’. Die kleine, stiekeme dingen die werkelijk niémand anders doet.

Zo ken ik iemand die wortels schilt, de schillen opeet en de wortels weggooit. Want die zijn vies! Of iemand die haar teennagels afbijt (!) en opeet. Haar vingernagels knipt ze en gooit ze weg. Want die zijn vies!

Ikzelf wil af en toe al eens trots mijn perfect gedraaide drol in het toilet nakijken.  De foto’s ervan bundel ik in een map.  Die bekijk ik ’s nachts, met een potje augurken, vijgenconfituur en een glas karnemelk erbij.

Maar dat doen we allemaal, toch? We zijn allemaal hetzelfde, ... toch?

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.