Lankmoed in het Kort - Taalkloof

Wij mensen hebben de neiging, ja voelen zelfs de noodzaak om alles heel afgelijnd en eenduidig te definiëren. Alles moet een duidelijke, exclusieve naam hebben, en liefst ook een dito hokje!

Helaas voor ons evolueren taal en wereld niet aan dezelfde snelheid. Soms – al is het maar tijdelijk – slagen we er dan ook niet in om de wereld in al z’n complexiteit te vatten in onze taal, en hollen we taalkundig wat achter de ‘realifeiten’ aan.

Als het fenomeen waarnaar het woord verwijst, bestaat, dan moet toch ook het woord bestaan? En toch gebruikt vandaag de dag nog bijna niemand het woord ‘iPhonesimkaarthouderverwijderpinnetje’, hoewel het aan duidelijkheid niets te wensen overlaat!

Soms komen wereld en taal wél perfect samen. Zo kennen we dan de ‘spork’: een combinatie van een lepel en een vork.  Ook de naam is handig genoeg een combinatie van de woorden ‘spoon’ en ‘fork’!  Heerlijk!

Onlangs vulde ik een anonieme enquête in, waarin gevraagd werd of ik na een groot toiletbezoek een ‘vouwtje’ of een ‘propje’ gebruikte. Ik gebruik al jaren een combinatie van de twee: een ‘vrouwtje’!  Of klinkt een ‘popje’ hier beter?

De openingsvraag polste overigens naar mijn geslacht. Man of vrouw?  Voor mij duidelijk, maar ik ben er zeker van dat mijn neef Charlotte die vraag met minder zelfvertrouwen zou invullen.  

Mansgender’ stond er, helaas voor ‘harem’, niet tussen. 

Daar moeten we als maatschappij toch snel een ‘vran’ aan passen?

Of klinkt een ‘mouw’ hier beter?

Ik weet het ook allemaal niet hoor, ... 

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.