Lankmoed in het Kort - Tentoongesteld

Op het terras, naast de speeltuin achter het tentoonstellingscentrum irriteert het me dat nietsdoen het nieuwe werken is.  Wildgroei! Boeren maaien of onderhouden zelden zelf nog hun braakliggend lapje grond. Het is niet kosten- of tijdsefficiënt, of ze doen het gewoon niet graag, dus zetten ze er een geit op.  Of meerdere.  Het resultaat is even goed, en ze hebben er zelf geen werk aan gehad.  

De vrouw aan de tafel achter ons heeft ook geen werk meer.  Dat komt – naar eigen zeggen – omdat ze te eerlijk is.  Om diezelfde reden ondervindt ze – nog steeds naar eigen zeggen – al haar ganse, werkende leven problemen op de arbeidsmarkt.  Haar tafelgenoten knikken instemmend.  Uiteraard vertelt ze eerlijk haar waarheid! 

Ik dacht nochtans heel eventjes dat het ook aan haar onverzorgd uiterlijk zou kunnen liggen, aan haar lijfgeur-van-vlees-en-zweet, aan haar overduidelijk beperkte denkvermogen, aan haar openbaar dronkenschap, aan haar schurft, haar Calimero-mentaliteit, haar schijnbare Borderline stoornis, of – opnieuw naar eigen zeggen – haar ab-so-lu-te niet-bereidwilligheid om haar lichaamshygiëne wat beter te verzorgen, in concreto haar schaamhaar bij te trimmen.

Als God het anders gewild had, zou Hij me anders gemaakt hebben”, druipt uit haar bijna even tandeloze als overduidelijk goddeloze mond.

Vervolgens waggelt ze op het gesprek tussen mij en mijn dochtertje (over de boeren van deze tijd) af, en voor iemand kan ingrijpen, vraagt ze wat haar nu in godsnaam te doen staat als werkloze, weggesmeten, waardeloze, wildbegroeide hoer. 

Mijn dochter kijkt vragend naar mij.  Ik knik geruststellend.

Zet er een geit op!”

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.