Lankmoed in het Kort - Verwarring

De zegswijze ‘aan de schors blijven hangen’ is etymologisch gezien een van de oudste die er zijn.  Het betekent zoveel als ‘niet voorbij het uiterlijk kijken’.  Iets of iemand dus slechts oppervlakkig kennen, maar er toch uitspraken over gaan doen, of erover oordelen. Vaak schudt men daar een afkeurend vingertje bij, want het is helemaal niet netjes om iemand te snel of enkel op het uiterlijk te beoordelen. 

En toch doen we het allemaal!  Wie is er nog nooit smoorverliefd geworden op enkel een lach, ogen of een geur?  Spreken we, na een injectie van de nodige dosis zelfvertrouwen, lef of alcohol, niet allemaal eerst het mooiste exemplaar aan?  

Het is menselijk en dierlijk tegelijk om ons te laten (mis)leiden door onze zintuigen. Het is een overlevingstechniek om onze eerste reacties snel te laten volgen op de al even snelle verwerking van de eerste input die onze hersenen ontvangen.  ‘Instinct’ heet dat!

Een snelle, eerste reactie is het verschil tussen leven en dood!! 

Soms zijn die eerste reacties ook fout. Gelukkig ben ik een groot man! En een groot man geeft z’n fouten toe!  Want: wanneer je een fout toegeeft, ben je al wijzer dan wanneer je ze maakte!

Bij deze dus mijn oprechte verontschuldigingen aan de nieuwe leraar van het tweede leerjaar, die ik vanmorgen voor een leerling aanzag. 

Te mijner verdediging: langs achter is het bijna onmogelijk om een volwassene met dwerggroei te onderscheiden van een leerling van het tweede leerjaar.  

Zeker als hij een Piet-Piraatrugzak draagt!

Excuus! 

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.