Lankmoed in het Kort - Wetenschap

Enkele jaren geleden werd wetenschappelijk bewezen wat al langer voor waar werd aangenomen: sporten maakt ons gelukkig. In het jargon wordt vaak naar dit fenomeen verwezen met de steeds populairder wordende term ‘Runner’s high’: ons lichaam maakt endorfine(s) aan; interne pijnstillers die de hoeveelheid pijn en negatieve prikkels verlagen, waardoor we dus – eenvoudig gezegd – gelukkiger worden. Het fenomeen manifesteert zich na gemiddeld 12 minuten. 

Dus ik gaan sporten!  Intensieve sessies op een roeitrainer, ongeveer een uur per dag, bijna elke dag.  Rustig begonnen, ... Elke dag iets meer, ... Soms het tempo wat hoger, dan de afstand wat vergroten, en soms dan weer de weerstand wat hoger instellen.  Op goede dagen een combinatie van de drie. Calorieën, suikers en vetten verbranden! 

De resultaten waren werkelijk verbluffend! Effectief elke keer na pakweg een twaalftal minuten, begon ik de eerste pijnscheuten te voelen. Bio-logisch (goed hè?!) gevolg daarvan was uiteraard dat ook mijn lichaam endorfine(s) begon aan te maken.  

Maar ik ontdekte nog meer! De beste remedie tegen de pijn bleek echter onmiddellijk te stoppen, de koel- en/of voorraadkast open te trekken en een hartelijke snack te maken (om het calorieverlies tegen te gaan), en die te flankeren met een dubbele, ijskoude frisdrank om het verlies van suikers op te vangen, én je dorst te lessen, uiteraard.

Er bestaat ook zoiets als een ‘Eaters’s high’, volgens mij. Een gelukzalig gevoel dat voortkomt uit eten. Onderzoek zal nog gaan uitwijzen dat dit fenomeen verdwijnt 12 kilogram nadat je begint met eten...

Geloof me!

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.