Lankmoed in het Kort - Zonde

Altruïsme als puurste vorm van egoïsme; er is al veel over geschreven en gelezen. De stelling dat we alles wat we voor anderen doen, eigenlijk doen omdat we er ons zelf beter door voelen, waardoor we het intrinsiek gezien dus niet voor de ander doen, maar gewoon voor onszelf, stuit menigeen tegen de borst. 

Mij niet. Niet meer althans. 

Een priester/godsdienstleraar vroeg ooit aan me of ik al eens iemand gekwetst had die ik liefhad.  Dat heet dan een zonde.  Ik zei dat ik het niet wist.  Hij antwoordde dat het dan duidelijk niet zo was. Want als je iemand liefhebt, dan weet je dat. Dan voel je dat. En als je die iemand dan kwetst, dan weet je dat ook. Dan voel je dat ook. 

Dus stelde ik me voor hoe zij zich zou voelen als ik het zou zeggen. Hoe onnoemelijk hard het haar zou kwetsen. Alles tussen ons wat ooit zo vanzelfsprekend geweest was, zou dat nooit meer zijn.  Ze zou er aan kapot gaan.  Ik ook.  Wij ook. 

En toen besefte ik het: ze hebben gelijk. Zoiets vertel je niet uit eerlijkheid of oprechtheid. Zoiets vertel je niet uit respect of rechtschapenheid. Zoiets vertel je uit egoïsme. Omdat je een laffe, bange zondaar bent. Omdat je de last die je op je schouders draagt, op de schouders van een ander wil leggen.  

Maar als ik het niet vertel, krijg ik volgende keer datzelfde stoofvlees te eten!! En het was echt slecht!!

Zonde van het stoofvlees, ...

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.